Országos Felsőoktatási Véradóverseny – az első helyért küzd a PTE 2012.03.30

Országos Felsőoktatási Véradóverseny – az első helyért küzd a PTE

Idén hatodik alkalommal hirdették meg az Országos Felsőoktatási Véradóversenyt, melyre minden egyetem jelentkezhetett október 1. és 28-a között. A jelenlegi állás szerint a 10000 fő feletti intézményi kategóriában a Corvinus és a PTE küzd az első helyért, egyetemünk utoljára a 2009/ 2010-es tanévben végzett az első helyen.

A verseny jelenleg is zajlik, győztese a legnagyobb véradói aktivitást mutató felsőoktatási intézmény lesz. Az állás alakulását a facebook-on is követhetitek a facebook.com/veradoverseny címen, a százalékos eredmények a leadott véregységek arányát mutatják a nappali tagozatos hallgatók számához. A verseny célja, hogy minél több fiatal ismerje fel a véradás ügyének fontosságát, és csatlakozzon a véradó mozgalomhoz.

Véradó lehet mindenki, aki egészséges, betöltötte a 18. életévét, de még nincs 65 éves, és testsúlya meghaladja az 50 kg-t. Nők évente háromszor, férfiak évente ötször adhatnak vért. Két véradás között minimum 56 napnak kell eltelnie.

A levett vérből vörösvérsejt-koncentrátum, plazmakészítmények és vérlemezke-koncentrátum készül, így egy egység teljes vér 3 beteg életén segíthet. A véradás alkalmával steril vérvételi zsákba, egyszer használatos tű segítségével 4,5 deciliter teljes vért vesznek le (egy egység/1E), és egy keveset a vizsgálathoz mintacsövekbe.

A véradás 30-45 percet vesz igénybe, adatfelvétellel és kivizsgálással együtt. Fontos a véradás előtti folyadék fogyasztás, mely segít a véradás alkalmával levett plazma pótlásában, ha megfelelő mennyiségű folyadék van a szervezetben az erek teltebbek, a véna jobban látható, gyorsabb a vérvétel.

A verseny győztese a legnagyobb véradói aktivitást mutató felsőoktatási intézmény lesz. Az eredményhirdetésre a Véradók Világnapján (június 14.) kerül sor. Segítsd győzelemhez a PTE-t és ments meg három embert!